VAN GROEN WEIDEGRAS TOT HEERLIJK ROOMIJS


Het gras staat dik en sappig groen op de weiden van De Winning. De koeien staan gezapig te grazen en wachten geduldig op het volgende melkmoment. Met 36 zijn ze, en ze leveren biomelk voor de bekendste supermarktketens van het land en voor de eigen hoevewinkel. Ook in Eetkafee De Winning en in de eigen bistro’s wordt de melk gebruikt, net als in de vol-au-vent, de lasagne en het roomijs dat door de medewerkers ter plaatse vers wordt gemaakt. Een mooi voorbeeld van korte keten, zonder voedselkilometers of onnodig verpakkingsafval.

 


Elke maandag en elke donderdag plaatsen de (hulp)monitoren van het keukenatelier hun bestelling bij de boerderij. De ontsmette emmers worden dan tot de rand gevuld met de dagverse koemelk. Veel emmers, want tijdens de zomermaanden is de vraag groot. “We maken 336 liter ijs per week, en tijdens de topweken komt daar nog eens 84 liter bij”, legt hulpmonitor Yolanda van Schyndel uit. Zij begeleidt de doelgroepmedewerkers en kijkt toe op het vlotte verloop in de keuken. “In de pasteurisatiemachine kan telkens 42 liter melk. Die wordt opgewarmd tot 85°C om de bacteriën te doden en koelt dan af naar 65°C. Dan gaat de vanillemix en de ijsverzachter erbij. Die verzachter is nodig omdat het ijs anders veel te hard is om te scheppen.”


 

De afgekoelde melk gaat in de koelkast in grote maatbekers van vijf liter. De ijsdraaimachine heeft maar even nodig om de melk en de vanillemix om te zetten in lekker, zacht vanille-ijs. Naargelang de bestelling van de dag, gaan daar ook aardbeien en aardbeiconcentraat, speculoos, chocolade, praliné of een andere smaakje bij. “We maken negen soorten ijs”, zegt Yolanda. “De vier hoofdsmaken zijn vanille, chocolade, mokka en stracciatella. Daar zijn later banaan, aardbei, speculoos en tropical bijgekomen. Bij de smaak tropical komt geen melk aan te pas, maar wel water. Het is onze suiker- en lactosevrije ijsvariant. Vorige zomer hebben we beslist ook een praliné-ijsje te lanceren.”


 

Als het ijs gedraaid is, wordt het meteen in de bakjes opgevangen, gelabeld en in de ‘shockvriezer’ geplaatst. Niet veel later is het uitgehard en klaar om te verdelen naar de klanten. Heerlijk en ambachtelijk ijs, van melk van biologisch geteelde koeien en met liefde gemaakt door de doelgroepmedewerkers van De Winning. Dat proef je.

 

Een verjaardagsfeest? Communie?

Vergeet je ijstaart niet!

Wist je dat De Winning ook jouw ijstaart of ijslammetje maakt?

Heel eenvoudig te bestellen in de hoevewinkel:


 of 013 307 877