PURE PAARDENKRACHT


Zij aan zij zetten Kalinka en Octavie zich in beweging, en alsof het niets is slepen ze een uit de kluiten gewassen boomstam het bos uit. Pure paardenkracht en een sterk staaltje bosbeheer. Dankzij hun grote wendbaarheid en kleine impact op de ondergrond verstoren de Belgische trekpaarden de bosbodem zo min mogelijk. Bovendien hebben de dieren een rustgevend en therapeutisch effect op de medewerkers van De Winning.

 

Het zijn stoere kolossen, de vier Belgische trekpaarden van De Winning. In 2009 startte het centrum het project ‘Paardenkracht in het BosLandschap’ en sindsdien zetten de werkploegen paarden in voor het bosbeheer. De dieren zijn een ecologisch en publieksvriendelijk alternatief voor zware machinerie, vooral op plaatsen diep in het bos waar die machines gewoon niet geraken. Bomen uittrekken, stammen slepen, het vergt allemaal geen moeite voor deze reuzen. Ook voor het beheer van kwetsbare, natte en schrale landschappen komen de dieren van pas. Maaien met de relatief lichte en wendbare paarden, spaart deze kwetsbare biotopen.


  

De therapie van een reus

Sociale economie, natuur en paarden? Het is een perfecte combinatie. Werken met trekpaarden geeft de medewerkers voldoening en zelfvertrouwen. Ben je te zachtaardig en verlegen, dan walsen de dieren over je. Figuurlijk, toch. Ben je te streng, dan zijn ze koppig. Je moet het juiste sociale evenwicht zoeken om met hen om te gaan. Een ervaring die de doelgroepmedewerkers ook in het echte leven kunnen aanwenden. De dieren staan ook ter beschikking voor hippotherapie op maat, voor volwassenen en jongeren die kracht putten uit de omgang met deze brave reuzen.

 “7PK doet je hinniken, 9PK doet je steigeren”

En waarom zouden we niet eens een eigen bier lanceren? Het idee om tijdens de Dag van het Trekpaard in 2013 een gelegenheidsbier te schenken, kwam van enkele monitoren van De Winning. “Het was de bedoeling om het bier alleen tijdens die dag te verkopen, maar het viel zo goed in de smaak dat het een eigen leven is beginnen leiden”, vertelt Gert Poelmans, een van de initiatiefnemers.
 


“De smaak van het bier hebben we zelf bepaald tijdens een bierproefavond met de monitoren, de voorzitter van de Limburgse Biervrienden en de brouwmeester van Brouwerij Anders waar het bier gebrouwen wordt. We wilden een blond, bitter en krachtig bier. De haver erin zorgt voor een romige, volmondige smaak. De naam? 7PK: 7 verwijst naar het alcoholgehalte, PK naar paardenkracht.”

 

Intussen kwam er ook een tweede variant op de markt: 9PK, een iets sterker, donkerder en zoeter haverbier. De beide bieren helpen om het paardenproject van De Winning te financieren, maar zijn ook een uithangbord. Aan de tapwagen - die we ook als foodtruck hebben ingericht - zie je vaak een lange rij staan tijdens feesten en evenementen, want je krijgt er maar niet genoeg van.


 

Meer weten? www.pkbier.be

 


In de huifkar

In het zomerseizoen trekken ze de huifkar op jouw familiefeest, tonen ze hun kracht tijdens een indrukwekkende demonstratie op evenementen, of dagen jouw bedrijf of vereniging uit op een stevige teambuildingactiviteit. Benieuwd naar wat de trekpaarden voor jou kunnen betekenen? Stuur een mailtje naar info@pkbier.be