GROEIEN MET DE WINNING



Medewerker Bart Plessers. Houdt wel van een groen blaadje

 

Elke werkdag zit Bart Plessers (29) al heel vroeg op de fiets richting De Winning. Op de boerderij in Lummen helpt hij de sla, radijsjes, aardperen, peterselie en andere groentjes groeien. En hij groeit mee, want voor de jongeman met een mentale beperking is zijn werk ook zijn leven.



Voor bart is dit zoveel meer dan werk

Bart buigt zich geconcentreerd over de jonge kropjes sla in de serre. Hij plantte ze nog maar net en schoffelt nu voorzichtig het opkomende onkruid. Zaaien, planten, schoffelen, rooien en de bakken vol verse groentjes klaarzetten voor de hoevewinkel en de klanten; hij houdt van zijn werk. Bart is al acht jaar als arbeidszorgmedewerker aan de slag bij De Winning. Eerst op de boerderij in Kortenaken en sinds twee jaar in Lummen.

 

Tot zijn achttiende ging Bart naar de buitengewone school Woudlucht in Heverlee. ‘Daarna liep ik stage in een beschutte werkplaats. Dat was helemaal niets voor mij’, vertelt hij. ‘Ik zat er de hele dag binnen aan een tafel om doosjes in elkaar te steken. Ik ben veel liever buiten aan het werk in de frisse lucht.’













 


Stap voor stap

Werkbegeleider Filip Zandecki ontfermde zich over de jongen en zag hem groeien. ‘In het begin was het moeilijk voor hem. Onze vestiging in Kortenaken is kleiner dan hier in Lummen. Hier werken meer mensen en is het drukker. Maar stap voor stap kreeg ik hem helemaal mee aan boord. Al mort hij nog altijd als het een grijze dag is of als hij een dipje heeft. Maar ik weet intussen goed hoe ik hem moet aanpakken.’

 



Structuur

Vandaag heeft Bart niet veel uitleg meer nodig. Helemaal zelfstandig rooit hij de aardperen, sorteert hij de oogst of wiedt hij het onkruid. ‘Maar je moet wel voor duidelijkheid zorgen’, zegt Filip. ‘Net als voor de andere arbeidszorgmedewerkers heeft Bart veel structuur nodig. Die vindt hij hier meer dan elders. Zijn vader is nog niet lang geleden overleden en hij woont thuis met zijn mama en zijn jongere broer. Als je dit werk van hem zou afnemen, dan raakt hij verloren.’

 

‘Bart is nog steeds bang van alles wat beweegt. Toch heb ik hem zover gekregen dat hij nu ook het elektrische schoffelmachientje wil gebruiken. Deze machine hebben we kunnen aankopen dankzij de financiële steun van CERA. Op een dag zat hij met zijn vingers in de plantmachine. Dat deed pijn en hij is flauwgevallen. Het jaar erna wilde hij niet meer met de plantmachine werken, maar uiteindelijk is dat toch ook weer goed gekomen. Hij zit hier zo helemaal op zijn plaats.’

 




KarWij? Met de K van Korte Keten!

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag vind je Bart op de boerderij in Lummen, maar op woensdag helpt hij in de bakkerij van de vestiging in Kortenaken. Ook in de vestigingen in Genk en Hechtel-Eksel en de horecazaken in Houthalen, Heusden-Zolder, Heers, Zoutleeuw en Lummen zijn kwetsbare mensen aan de slag. Ze krijgen er opleiding, begeleiding en doen er werkervaring op.

 

Dat gebeurt op de boerderij, in de bakkerij, in de winkel en de horecazaken. De eigen geteelde groentjes en het gekweekte vee verwerken ze in (h)eerlijke producten als soep, vol-au-vent, stoofvlees, ijsjes, confituur en veel meer. 100% korte keten onder de noemer KarWij. Je leest er meer over én over de mensen achter al die lekkere producten in deze nieuwe editie van de KarWijKrant.