Waarheid 1: lekker eten en drinken


‘EERLIJKE GROENTEN ZIJN GEWOON VEEL LEKKERDER’

 


Chef Jan Henderix. Tovert de lekkerste gerechten uit zijn koksmuts

 


Wat heb je aan al die kakelverse, gezonde groentjes en vlees als je er niet lekker van kan eten? Gelukkig is er chef Jan Henderix (54) die met de producten van De Winning de lekkerste schotels maakt. Ga ze proeven in onze bistro’s.

 

‘Hier, proef eens een stukje van onze steak’, zegt Jan in de keuken van Bistro Het Vinne, terwijl hij met zijn koksmes een sappige steak in mooie schijfjes verdeelt. ‘Dat is iets heel anders dan een steak die je in de supermarkt koopt. De Fleckviehrunderen van De Winning staan op onze malse weiden en werden met het beste voedsel grootgebracht. Het vlees werd niet geprikt om het extra mals te maken zoals vaak gebeurt, dus is het misschien wat vaster van textuur maar zeker veel lekkerder.’

 

Zo is het ook met de groenten die recht van de boerderij in Lummen worden aangevoerd. ‘Elke prei die biologisch werd geteeld, ziet er misschien niet exact hetzelfde uit, maar ze zit wel vol smaak en vitamientjes.’


 

Geduld loont

En Jan kent het verschil; voor hij bij De Winning aan de slag ging, was hij meer dan twintig jaar zelfstandig kok. Eerst in zijn eigen brasserie, dan als traiteur. Daar was de werkdruk hoger en lag de focus op snelheid, winst maken en verkopen. ‘In De Winning draait het niet alleen om lekker eten maar ook om de medewerkers. Mensen met een beperking, een taalachterstand of een andere arbeidsbeperking die hier werk- en levenservaring opdoen. Ik heb moeten leren dat het loont om meer geduld aan de dag te leggen in de keuken.’

 

Jan ziet de mensen groeien in wat ze doen. Of dat nu de afwas is, de koude bereidingen of het bakken. ‘In Bistro Bovy is sinds kort een Syrische politiek vluchteling aan het werk. Die is begonnen met eenvoudige taken, maar draait nu vlot mee in de keuken. Hij volgde zelfs een cursus en maakt nu bereidingen als een echte chef.’

 


Maak je eigen steak ‘De Winning’

met het recept van chef Jan Henderix.  (Zie zelf aan de slag)