VAN HET VELD NAAR DE KEUKEN EN OP JE BORD


 

Medewerkster Annemie Cretskens. Bakt ze bruin

 


Het ruikt heerlijk in de productiekeuken. De geuren van verse vol-au-vent, soepen, spaghettisaus, het stoofvlees en balletjes doen het water in de mond komen. En alle ingrediënten komen van de eigen boerderij letterlijk om de hoek. Als dat geen korte keten is?!

 

Annemie Cretskens (39) schuift nog een schotel versgebakken balletjes uit de oven. ‘Rundvlees van onze koeien. Ik heb de balletjes zelf gerold, er kruiden aan toegevoegd en gebakken. Nu nog even laten uitlekken en dan verpak ik ze vacuüm. Klaar om naar onze bistro’s te gaan.’

 

Annemie heeft een mentale beperking en werkt al 19 jaar bij De Winning in een statuut van arbeidszorg. Voor haar heeft de productiekeuken geen geheimen meer. Wat ze zelf het liefst eet? ‘Alles wat hier gemaakt wordt’, lacht ze. En dat is echt wel veel. Lasagne met én zonder vlees, chili con carne en chili sin carne, puree, vol-au-vent, stoofvlees, gehaktballetjes, soepen, ijs, confituur, tomatenpassata en nog meer gerechten en bereidingen die met de groenten, het fruit en het vlees van de boerderij worden gemaakt.













 

Tuinlasagne

‘Momenteel hebben we prei in overvloed’, vertelt monitor Christa Goris. Zij begeleidt de medewerkers in de keuken. ‘Dus maken we preistoemp en gebruiken we de prei in onze tuinlasagne. Dat is onze vegetarische lasagne. De ingrediënten volgen dus de seizoenen. Duurzame voeding, niet? Zelfs het bier van ons stoofvlees is ons eigen 9PK-bier. Het is verbazend hoeveel lekkere gerechten we kunnen maken met wat onze boerderij voortbrengt.’

 

De gerechten vind je op de kaart van de bistro’s en het Eetkafee van De Winning. Maar ook in de hoevewinkel, bij cateringevenementen, in de pakketten van vzw Voedselteams. ‘We leveren zelfs verse soep aan scholen, organisaties en bedrijven’, zegt Christa. ‘Wil je ook lekkere soep voor jouw medewerkers? Dan weet je ons te vinden!’

 



Duurzaam, biologisch en eerlijk 



Manager landbouw en voeding Lieve Vanotterdijk. Houdt het liefst zo kort mogelijk

 

 

‘We houden de lijn tussen de boerderij en het eten op je bord zo kort mogelijk’, zegt Lieve Vanotterdijk. De manager landbouw en voeding waakt over het principe van de korte keten.

 

‘Van het veld en de stal gaat het naar onze keuken. En dan via onze bistro’s, scholen, voedselteams en hoevewinkel tot bij de klant. Eerlijke en gezonde voeding voor een correcte prijs. Biologische geteeld en zonder voedselkilometers.’

 

Maar De Winning is wel afhankelijk van de seizoenen en de doelgroepmedewerkers op de boerderij. Dat maakt het niet altijd even gemakkelijk om vraag en aanbod in evenwicht te houden. ‘De werkgelegenheid van onze mensen is onze prioriteit’, zegt Lieve. ‘We zullen onze productie niet zomaar automatiseren of machines inzetten. Daardoor hebben we soms wat te weinig groenten of net een overaanbod. Daar gaan we dan op een creatieve manier mee om want aan voedselverspilling doen we niet. Het teveel aan groenten vriezen we in om er later soep van te maken.



 

De korte keten zorgt ervoor dat De Winning heel goed weet wie de klanten zijn. ‘Het zijn mensen die heel bewust met hun voeding bezig zijn. Ze vinden onze visie belangrijk. Wij streven naar duurzaamheid en een biologische teelt, met zorg voor onze medewerkers en een zo klein mogelijke impact op het milieu. We willen onze impact op het milieu trouwens nog verkleinen en starten een project op met middelen van Departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos om te onderzoeken welke inspanningen we kunnen nemen om naar een klimaatneutrale boerderij te gaan.’