DE ECHTE WARME BAKKER

 


Bakker Mario Laermans. Is altijd vroeg uit de veren


 

De knapperige pistolets en het lekkere brood dat je koopt in de hoevewinkel in Lummen, komen uit de oven van de ambachtelijke bakkerij in Kortenaken. Bakker Mario stuurt er een ploeg van vijf gedreven medewerkers aan.

 

Alsof het niets weegt, gooit bakker Mario Laermans (46) een zak bloem over zijn schouder en draagt hem naar de bakkerij. Maatwerkster Noëlla Vaes (52) staat hem op te wachten, want ze wil een nieuwe lading koekjes maken. ‘Ik werk hier al 27 jaar’, vertelt ze. ‘Ik doe hier een beetje alles. Wafels bakken, quiches maken, pizza’s beleggen, groenteburgers bakken.’

 

 

Medewerkster Noëlla Vaes . Houdt haar wafel niet maar bakt ze wel

 


60 broden per dag

Noëlla woont een dorp verder en komt ’s ochtends te voet naar de bakkerij. Om 5 uur begint ze, want om 8 uur moeten de pakketten voor vzw Voedselteams klaar zijn. Die zijn gevuld met brood, taarten, koekjes maar ook confituren en groentjes van de vestiging in Lummen. Bakker Mario heeft er dan al enkele uren op zitten. ‘Vandaag ben ik om

1 uur begonnen’, zegt hij. ‘We maken hier ongeveer 50 tot 60 broden per dag: wit en grijs, meergranen, desem, spelt, zwarte woud, noten-rozijnen en rozijnen. Maar ook pistolets, koffiekoeken, croissants, wafels en koekjes. En groentetaarten en groenteburgers, quiches en pizza’s. Ik ben heel trots op mijn medewerkers dat ze dat elke dag opnieuw voor de -welja - bakker krijgen.’










 


Fouten maken mag

De werkdruk in de bakkerij ligt lager dan in andere bakkerijen. Mario maakt tijd om naar zijn mensen te luisteren en hen geduldig nieuwe bereidingen uit te leggen. ‘Je moet naast hen staan en voor regelmaat zorgen’, zegt Mario. ‘Liefst doen ze elke dag hetzelfde. Die structuur hebben ze nodig. Als ik iemand die koekjes maakt plots brood zou laten maken en omgekeerd, wordt het een fiasco.’

 

Erg is dat niet. ‘Er gaat al eens iets fout met het afwegen of het afbakken van koekjes of brood. Dat kan gebeuren. Dat neem ik er met de glimlach bij. Je moet de job ook niet onderschatten, hoor. Als iedereen nog ligt te slapen, zijn we hier al druk in de weer.’





 


Ingenieur

Mario werkt nu bijna vijf jaar in de bakkerij. ‘Het verschil met een andere bakkerij? De voldoening die ik als begeleider krijg. Als ik zie hoe de mensen groeien in wat ze doen, doet dat deugd. Soms stromen ze door naar het reguliere arbeidscircuit. Hier hebben al burgerlijk ingenieurs gewerkt die na een burn-out opnieuw toegang zoeken tot de arbeidsmarkt. Ze vinden hun weg terug in het leven dankzij het brood dat we hier maken. Mooi, toch?’


 

Bakkerijteam Kortenaken. Van links naar rechts: Joachim, Marc, Noëlla, Mario en Bart

 

 

De geur van vers brood

De geur van versgebakken brood wakkert de honger aan in Eetkafee De Winning in Lummen. ‘Toch is er geen bakkerij, maar het verse deeg van de bakkerij in Kortenaken wordt hier afgebakken’, glimlacht Lieve Vanotterdijk, manager landbouw en voeding van De Winning. Zo krijgen ook de klanten hier in Lummen hun portie heerlijke broodgeur én kraakverse broodjes.

 

Helemaal korte keten?

De groenten, het fruit en het vlees komt recht van de boerderij. Maar het graan niet. Lieve Vanotterdijk: ‘Voor wat we zelf niet kunnen produceren, doen we zo vaak mogelijk beroep om kleinschalige telers uit de buurt. Zo houden we de voedselketen kort. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Omdat onze doelgroepmedewerkers structuur nodig hebben en onze klanten altijd dezelfde kwaliteit willen, zochten we een grotere leverancier die de bloem levert voor onze broden. We hebben het geprobeerd met een kleine, ambachtelijke maalderij maar de kwaliteit van de bloem wilde wel eens variëren. Soms moet je nu eenmaal een compromis zoeken.’