ZELF AAN DE SLAG


Steak ‘De Winning’

 

‘Een heerlijk, bourgondisch gerecht’, zegt kok Jan Henderix. ‘Eerlijke, Belgische keuken met biologisch geteelde groenten en vlees van onze eigen Fleckviehrunderen.’

 

 



Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 4 steaks (+/- 250 gram/steak)
  • 1 kg loskokende aardappelen
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 2 dl rundsfond
  • beetje roux
  • 2 tomaten
  • 1 bolletje geitenkaas (van kaasmakerij Karditsel in Lummen)

 

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Pureer de aardappelen, kruid met peper, zout en nootmuskaat, meng een ei onder de puree en doe in een spuitzak. Spuit toefjes puree op een bakplaat en bak vijf tot tien minuutjes in de voorverwarmde oven of de steamer op 180°C.
  2. Schroei ondertussen in een pan de steaks dicht aan alle kanten, in goede boter. Kruid na het bakken met peper en zout, en schuif de steaks in de oven bij de pommes duchesses. Bak de steaks in de oven naar eigen smaak: saignant (5 minuten), medium (8 minuten), bien cuit (12 minuten).
  3. Haal het lopende vet uit de pan waarin je de steak hebt gebakken. De resterende aanbaksels maak je los met een beetje water. Voeg de rundsfond toe en bind de saus met de roux.
  4. Snij de tomaten in twee, kruid elke helft met peper en zout. Leg boven op elke halve tomaat een schijfje geitenkaas van ongeveer een centimeter dik. Kruid eventueel met wat tijm of een kruid naar keuze. Zet 7 minuten in de oven (180°C).
  5. Schik alles op een bord, giet een beetje saus over het vlees. Smakelijk!

 

 

Bijgerecht: groentequiche

 

Ingrediënten

  • een vel kant-en-klare bladerdaag
  • 500 gram seizoensgroenten (bv. wortel, prei, witloof …)
  • 4 eieren
  • 1 dl room

 

Bereiding

  1. Rol een vel kant-en-klaar bladerdeeg uit in een ronde bakvorm. Gebruik bakpapier.
  2. Snij de seizoensgroenten in kleine stukjes, stoof ze aan in een pan en doe ze in de bladerdeegvorm.
  3. Kluts de eieren, voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Giet het eiermengsel over de groenten en bak de quiche 25 minuten in een voorverwarmde oven (180°C).

 

 

Geen zin om zelf te koken? Kom dit gerecht dan gewoon proeven in één van de bistro’s van De Winning.