Rood, groen, rood, groen

 

Als het schooljaar start, is het alle hens aan dek in de productiekeuken vanDe Winning in Lummen. Elke weekdag – behalve op woensdag – maken de keukenmedewerkers dagverse soep voor enkele honderden leerlingen van scholen in de buurt. Alle groenten komen van de eigen boerderij, letterlijk om de hoek. Als dat geen korte keten is?


 

Monitor Christa Goris. Houdt van tomatensoep

 

Confituren, spaghettisaus, stoofvlees, chili con carne, balletjes in tomatensaus, vol-au-vent, ijsjes … De medewerkers van de productiekeuken kunnen echt wel een stukje koken. Maar hun specialiteit? Verse soep! Vanaf september staan de thermoscontainers weer elke schooldag om 10 uur ’s ochtends klaar, boordevol gezonde en warme soep.


“We vullen de soepketel ’s avonds met de verse groentjes die onze medewerkers de hele namiddag hebben gesneden”, zegt begeleidster Christa Goris. “Om vier uur ’s ochtends warmt de ketel op en als de werkdag begint, zijn de groenten gekookt. Mixen, kruiden, afwerken, en de soep is klaar. We verdelen ze over de containers, per school en per klas., klaar om uitgeschept te worden.”

 

142 liter

De leerlingen en hun ouders weten op voorhand welke soep er op het menu staat. Op maandag is dat telkens tomatensoep. “Die soep is het meest geliefd, daar maken we 142 liter van’, vertelt Christa. “Op dinsdag gaat het om 120 liter groentesoep. Donderdag maken we 110 liter wortelsoep of pompoensoep naargelang het seizoen, en op vrijdag 90 liter courgettesoep. De kleur van de soep wisselt dus elke dag: rood, groen, rood, groen.”

 


Zonder balletjes

Het snijwerk is de grootste klus, want er gaat wel zestig kilo groenten in de soep. Het is telkens ook een heel rijkgevulde soep. In de tomatensoep, bijvoorbeeld, gaat prei, courgette, wortel, knolselder, paprika, en natuurlijk tomaten. “We maken altijd gemixte soep zonder balletjes, want in die grote hoeveelheden kan je de stukjes of de balletjes niet eerlijk verdelen. Je zal dan altijd wel ergens een kindje hebben zonder balletjes in de soep. Bovendien is de soep zonder balletjes ook geschikt voor wie vegetarisch of halal eet.”“Een gezonde schoolmaaltijd”

 “De tomatensoep!” Logistiek directeur Geert De Meulemeester van de kleuter- en lagere school Sint-Michiel in Leopoldsburg weet welke soep zijn leerlingen het lekkerst vinden. Maandag is dan ook een topdag op school voor veel kinderen.


De school is net als De Winning een initiatief van de Broeders van Liefde. Toen de vroegere soepleverancier ermee stopte, was de keuze voor De Winning snel gemaakt. “Vooral omdat we voedzame, gezonde soep wilden, gemaakt van verse groenten”, zegt directeur Geert. “Er is nogal wat kansarmoede in de streek. Veel leerlingen krijgen thuis geen verse soep op tafel. We willen hen dat op school bieden aan een heel voordelige prijs. En dat de soep gemaakt is met biologisch geteelde groenten, door mensen die bij De Winning kansen krijgen om te groeien, speelt natuurlijk ook een rol.”

  

Inclusief service

De school rekent gewoon de kostprijs door. Daarvoor krijgt ze de service van De Winning erbij. “De soep wordt warm geleverd. We hebben er zelf helemaal geen werk aan. Een groot voordeel in een grote school als de onze.”


Sint-Michiel heeft ook een secundaire afdeling, en maakt samen met de middenschool, het Technisch Heilig-Hartinstituut en PIUS X in Tessenderlo deel uit van de scholencluster Tessenderlo-Leopoldsburg. Van de ongeveer 2500 leerlingen eten gemiddeld 500 leerlingen elke middag soep.


Wij maken de lekkerste soep


Medewerkster Annemie Cretskens. Rolt balletjes en snijdt groenten


Annemie Cretskens (39) kent de keukengeheimen van De Winning als geen ander. Ze heeft een mentale beperking en werkt al 19 jaar bij De Winning in een statuut van arbeidszorg.

De Winning in een statuut van arbeidszorg. Vandaag staat er geen soep op het menu, maar wel versgebakken balletjes. Niet om in de soep te doen, maar wel om er balletjes in tomatensaus van te maken.


“Ik heb de balletjes zelf gerold, er kruiden aan toegevoegd en gebakken. Nu nog even laten uitlekken en dan verpak ik ze vacuüm. Klaar om naar onze bistro’s te gaan”, vertelt ze. Wat ze zelf het liefst eet? “Alles wat hier gemaakt wordt”, lacht ze. “Ja, zeker ook de soep, want wij maken gewoon de lekkerste.”


Wil je de soep ook proeven? Vraag naar de soep van de dag in de bistro’s of het Eetkafee van De Winning. Of koop een portie in de hoevewinkel in Lummen.