Hoevevlees zonder stress

 

Boer Jan Geuns. Zorgt goed voor de koeien

 

Met een pakket hoevevlees van De Winning weet je dat je smaakvol en gezond kwaliteitsvlees in huis haalt.  De dieren - rund, lam en kip - worden op biologische wijze en zonder stress grootgebracht op de eigen boerderij. Boer Jan Geuns staat garant voor jouw lekker stukje vlees.


De koeien kennen hun ochtendlijk ritueel op de boerderij van De Winning in Lummen: van de malse weilanden in het natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek gaat het in een gezapige optocht naar de melkstal. Een hele bende is het, en dan nog eens 200 kippen en 60 schapen. Jan Geuns is de verantwoordelijke voor het land- en tuinbouwbedrijf. De boer - zo noemen ze hem hier - is gepokt en gemazeld in de boerenstiel en hij straalt de liefde voor het vak uit. “Onze dieren hebben het goed”, verzekert hij. “In gespecialiseerde melkveebedrijven en grote veeteeltbedrijven is alles toegespitst op het aantal liters en het aantal kilo’s vlees. De dieren krijgen intensieve voeding, zien weinig zonlicht en worden extreem geteeld om snel te groeien. Daar doet De Winning niet aan mee.”

 

Meer smaak

Het verschil zit ‘m al in de keuze van de runderen. De runderen van het Fleckviehras zijn dubbeldoelkoeien. Die worden niet louter geteeld voor de melkproductie of om veel vlees op te leveren. “Onze dieren hebben een dubbel doel: ze geven melk maar worden ook gebruikt voor hun vlees”, legt Jan uit. “Ze worden gevoederd met wat we hier zelf telen, voornamelijk winterhooi uit natuurgebied vers gras en mais. Daardoor groeien ze rustig op en dat merk je aan het vlees. Dat is dooraderd met vet, en vet zorgt voor de smaak. Je proeft het verschil gewoon.”


Twaalf weken oud

Hetzelfde geldt voor het lamsvlees en de kip. “Onze kippen zijn traag groeiende rassen, zoals de richtlijnen voor de bioteelt voorschrijft. Ze krijgen alle tijd en ruimte om te groeien. We slachten de kippen pas als ze minstens twaalf weken oud zijn. In kippenkwekerijen is dat vaak al als ze amper zes weken oud zijn. De vleeskwaliteit is navenant.”

De dieren van De Winning worden ook na het slachten ‘eerlijk’ behandeld. “Een voordeel van de korte keten is dat je de hoeveslager kent. Hij zal geen toevoegingsmiddelen gebruiken of water inspuiten. Onze klanten verwachten ook niet anders”, lacht Jan.

 


“Elke koe heeft een naam”

Hulpmonitor Claudia Moons (23) is klein en fijn gebouwd, maar ze staat meer dan haar mannetje tussen de grote runderen. “Ik ben de dieren gewoon”, vertelt ze. “Ik groeide op tussen de koeien op de boerderij van mijn ouders. Tijdens mijn studies aan de landbouwschool begon ik als jobstudent bij De Winning. En ik ben er nog steeds.”


 Hulpmonitor Claudia Moons. Staat haar mannetje

 

Ze begeleidt de medewerkers en stuurt hen aan. “Dat sociale aspect van deze boerderij spreekt me erg aan. Op een doorsnee boerderij ben je de hele dag alleen maar met je partner aan het werk, terwijl hier zoveel volk en zoveel leven is. Onze medewerkers bloeien echt open in de buurt van de dieren. Eén van onze mannen geeft een naam aan elke koe die gekalfd heeft en voor het eerst naar de melkstal komt.”
De medewerkers komen tot rust tussen de dieren. “Een vleugje therapie”, zegt Claudia. “Niet alleen voor hen, ook de dieren voelen zich goed door al die aandacht. De lammetjes geven we de fles met de hand, op welk bedrijf gebeurt dat nog? Onze medewerkers helpen ook bij de bevalling als dat nodig is. Onlangs nog is een koe bevallen van een tweeling. We moesten een handje helpen, en we hebben met alle mannen samen de kalfjes uit de koe getrokken. Een mooi moment.”

  

Bestel je deze maand ook jouw vleespakket?
Je kan elke maand een vleespakket bestellen en afhalen in de hoevewinkel in Lummen. Je hebt pakketten van vijf of tien kilo, van drie kilo en hele kippen. De opdeling van het pakket vind je op: www.dewinning.be/ons-aanbod/landbouw-en-voeding/hoevewinkel.Het varkensvlees komt van de Martenshoeve in Alken, waar het diervriendelijk en ecologisch verantwoord werd geteeld. Op de hoogte blijven van wanneer je kan bestellen? Stuur een mailtje naar bestellingen@dewinning.be.