Achter de schermen van bistro bovy

 

“Ik kijk verder dan de bagage van iemand”

Het is nog geen 10 uur, maar de eerste klanten hebben al een plaatsje gevonden op het grote terras van Bistro Bovy. De zon weerkaatst speels op de witte hoevegebouwen in vakwerk en leem, en in de verte hoor je de lammetjes van de kinderboerderij mekkeren. Een zomerochtend als elke andere, hier in Heusden-Zolder.

 

Bistroverantwoordelijke Bart Vanderstappen. Geeft dat extra duwtje

 

Bart Vanderstappen komt de bestelling van de eerste klanten opnemen. “Twee koffies? Komt eraan”, en hij verdwijnt weer de schuur in. Ook binnen oogt Bistro Bovy bijzonder fraai. Dikke houten balken reiken tot hoog in de nok. De zeven waarheden van Karwij – zie pagina 2 – staan in sierlijke witte letters op een zwart geschilderde muur. Houten tafeltjes, een hoekje met rode zetels, en de bordjes ‘kloek’ en ‘haan’ op de deuren van het toilet.


 


Meer aan de hand

Bistroverantwoordelijke Bart brengt de koffies naar buiten en geeft nog even richtlijnen aan

Patrizia, die vandaag de toog bemant. “Het lijkt een klassieke bistro, maar hier is meer aan de hand”, vertelt Bart. “Onze medewerkers vinden hier structuur en een houvast, terwijl ze groeien in wat ze doen. Wie hier pas begint te werken, is vaak heel gesloten en teruggetrokken. Maar voor je het weet zet de nieuweling niet alleen koffie, maar bedient hij ook de klanten alsof hij nooit anders heeft gedaan. Het geeft zelfzekerheid en ik zorg voor dat extra duwtje dat ze nodig hebben.”

 

Bovy sweet choco

Het team bestaat uit vijf mensen: drie in de zaal en twee in de keuken. Op de kaart vind je de lekkere klassiekers die in de productiekeuken van De Winning in Lummen met kersverse boerderijproducten worden gemaakt. De vidé, het rundsstoofpotje, de lasagne, het hoeve-ijs en veel meer. De ‘hot chocolate specials’ hangen uit aan de muur, zoals de oreo choco, de crunchy speculaas choco en de – moet je proeven! – Bovy sweet choco.


Bart werkt al jaren in de horeca. Toen De Winning in 2017 de concessie van Bistro Bovy kreeg toegewezen, stelde hij zich meteen kandidaat. “Het werk met doelgroepmedewerkers is de reden waarom ik hier aan de slag wilde. Dat sociale aspect geeft een meerwaarde aan mijn werk.”


Toch wil Bart de verhalen achter de medewerkers liever niet kennen. “Iedereen heeft bagage. Ik moet wel rekening houden met fysieke of psychische beperkingen van de medewerkers, maar ik wil daar voorbij kijken. Ik werk liever met de mensen zelf dan met de bagage die ze meedragen.”

 

 

kansen grijpen en groeien

 

Patrizia Lupo (52) balanceert een schotel met schuimend PK-bier op haar hand. De klanten zien de brede glimlach achter haar mondmasker niet, maar die is er wel. Voor de foto laat ze die glimlach graag even zien. Hier in Bistro Bovy in Heusden-Zolder krijgt ze de kans om haar leven terug op de rails te zetten.Na haar scheiding vertrok ze samen met haar twee kinderen uit Griekenland terug naar België, waar ze acht jaar eerder was vertrokken. Zonder inkomen en als alleenstaande moeder kreeg ze het niet gemakkelijk. Het OCMW verwees haar door naar De Winning.“Voor een doorlooptraject van een jaar”, vertelt Patrizia. “Het maakte me sterker en zelfzekerder. Nog even en het jaar zit erop. Dan zou ik graag mensen gidsen of reizen begeleiden, zoals ik ook in Griekenland deed. Talen zijn mijn sterkte. Ik spreek Italiaans, want mijn vader is Siciliaan, en Grieks, Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ik ben niet bang om veel te werken. Als het maar niet saai wordt, en gelukkig is er hier in de bistro voldoende afwisseling. Opdienen, achter de toog helpen, afwassen, het is altijd iets anders.”


Haar werkplek is ook een meevaller: het prachtige domein Bovy is een toeristische hotspot. In dit nummer van de Karwijkrant ontdek je waarom De Winning en Bovy perfecte partners zijn.