“Bovy en De Winning zijn voor elkaar gemaakt”
Toerismedeskundige Martine Stelten. Is helemaal fan van Bovy
Domein Bovy is een toeristische hotspot van Heusden-Zolder. De gemeente koos bewust voor De Winning als partner. “Want dat duurzame, sociale verhaal, past helemaal in het plaatje van Bovy”, vertelt Martine Stelten van de toeristische dienst.
Voorbij het borstbeeld van gouverneur Joseph Bovy kom je vanzelf op het grote binnenplein van de voormalige hoeve. Een toegankelijk pad leidt over de koer, richting speeltuin en helemaal naar de kinderboerderij. Daarachter strekt zich het 34 hectare groot domein uit met vijvers, bossen en weiden. Martin de IJsvogel gidst gezinnen met leuke opdrachten dieper het domein in, over de vlonderpaden boven het water. Je kan prachtige wandelingen maken en aanpikken op de knooppunten van het befaamde Limburgse fietsnetwerk
“Domein Bovy maakt deel uit van De Wijers, een uniek gebied in hartje Limburg met meer dan 1000 vijvers”, zegt Martine. “Het domein is eigenlijk De Wijers in het klein. Vijvers, erfgoed, dieren, we hebben het allemaal.”
Verweven met elkaar
Hoe mooi het domein er nu bijligt, zo verkommerd was het eraan toe toen de gemeente het in 1972 kocht. In 2017 vertrouwde het gemeentebestuur de uitbating van de bistro toe aan De Winning. “Waar De winning voor staat – duurzaamheid, sociaal, korte keten, open voor iedereen – daar willen we met dit domein ook naartoe. De Winning versterkt Bovy en niet alleen de bistro. De medewerkers verzorgen ook de dieren, en de groenploeg neemt op aanwijzen van Regionaal Landschap Lage Kempen de zorg voor het groen en de biodiversiteit op zich. De Winning en Bovy zijn helemaal met elkaar verweven.”
TIP
Op het binnenplein en de evenementenweide van Domein Bovy kan je deze zomer heel wat beleven. Wat dacht je van een circusvoorstelling? Een foodtruckfestival? Een wandelevenement? Een gezellig kuiermarktje? Hou de Facebookpagina in de gaten: www.facebook.com/domeinbovy.
Een adellijk geschenk
De geschiedenis van Domein Bovy gaat terug tot in 1154. Toen kreeg de abdij van Averbode een cadeautje van 27 hectare grond in Bolderberg van graaf Arnold II van Loon. De norbertijnen bouwden er een vierkantshoeve en begonnen er te boeren. Na de Franse revolutie sloeg de staat de hoeve aan en werd ze verkocht. In 1849 erfde de Limburgse gouverneur Joseph Bovy de site. Hij bleef er wonen met zijn gezin tot zijn dood in 1879 en sindsdien kennen we de site als Domein Bovy.