Leven op Domein Bovy

 

“Tien minuten bij de dieren doen wonderen”

 

Jeanne de ezel laat zich niet zien en staat koppig in de stal. In de weide ernaast ontlokken de geitenlammetjes de meeste oooh’s en aaah’s bij de kinderen en hun ouders. De schapen zoeken de schaduw op, de varkens liggen knorrig languit in de modder, de pauwen pronken met hun veren en de kippen scharrelen met een rits kuikentjes in hun kielzog.

 

Dierenverzorgers Bert Torfs en Kris Bammens. Stoere mannen met een zacht kantje

 

De dieren voelen zich goed op de kinderboerderij van Bovy en dat is te danken aan Bert Torfs en Kris Bammens en hun dierenploeg. Bert komt langs tijdens de weekdagen, Kris tijdens het weekend en op maandag. “Samen met een ploeg van vijf doelgroepmedewerkers”, vertelt Bert. “Onze dag is vooral gevuld met onderhoudswerken aan begraafplaatsen en gemeentelijke plantsoenen. De dagelijkse stop bij de dieren van Bovy vormt zowat de rode draad. Het is een moment waar de medewerkers – ‘mijn jongens’ – hard naar uitkijken. De dieren vormen een houvast, een rustpunt in een dag die soms druk kan zijn. Als we hier komen, zoeken de jongens hun favoriete diertje op en gun ik ze even de tijd. Je kan in die tien minuten soms uren winnen, want nadien zijn ze weer helemaal opgeladen.”

De ploeg geeft niet alleen de dieren eten, ze timmeren ook volières en hokken, ze scheren de schapen en onderhouden de loopweides. “We krijgen al wel eens de reactie dat de schapen te laat geschoren zijn, maar scheren doe je best niet voor de ijsheiligen (11-15 mei, red.). Want als er dan toch nog koude voorjaarsdagen volgen, zet je die diertjes letterlijk in de kou.”

 

 


“Een ploegbaas is hier niet”

 

Monitor Jos Geerits. Koestert het groen

 

Een kraan schept voorzichtig een lading aarde weg aan de rand van een vijver. Monitor Jos Geerits en zijn ploeg verbinden de vijver via een buizensysteem met de gracht die ernaast ligt. “Om de vijver te kunnen laten leeglopen”, legt hij uit. “Dat gebeurt om de twee jaar, zodat de vissen zich via de grachten een weg zoeken naar een andere vijver. Want hier willen we de boomkikker nieuwe kansen geven.”

De groenploeg voert de werken uit in opdracht van het Regionaal Landschap Lage Kempen. Die maakte een beheersplan voor het hele domein Bovy. “Samen bekijken we hoe we dat plan best in de praktijk brengen”, vertelt Jos. “Waar maaien we en waar niet? Welke exoten bestrijden we? Hoe brengen we meer biodiversiteit in het gebied? Ik betrek mijn ploeg daar heel nauw bij, want zij leren uit de ervaring die ze hier opdoen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”

“Hier leren ze meer dan alleen maar de technische vaardigheden om met een bosmaaier, een heggenschaar of een kettingzaag te werken. Ze kunnen hier ook praten over persoonlijke problemen en hun thuissituatie even van zich afzetten. Ik ben dan ook geen ploegbaas, die term gebruiken we hier niet, maar wel een begeleider.”

templates/karwijpagina.php