Waarheid 3:

Groenten komen uit de grond, niet uit de supermarkt

 
Pompoenen à volonté

 

Najaar, pompoentijd! Haal je butternut, je kastanjepompoen, je patisson of je spaghettipompoen in de hoevewinkel in Lummen, of proef ze verwerkt in de lekkere vegan curryschotel. Alles begint op het veld van de biologische land- en tuinbouwbedrijf van De Winning.

 Frans Sterckx (66) komt met de handen en armen vol pompoenen in verschillende maten en gewichten aangestapt. Het was een goed jaar voor de pompoenen, de oogst is groot. “Als ik deze patissonpompoenen zie, moet ik altijd aan een hoedje denken”, lacht Frans onder zijn grote snor zijn tanden bloot.


De goedlachse man heeft een verleden dat niet over een leien dakje liep. Maar hier op de boerderij van De Winning vindt hij al twintig jaar lang houvast en een bezigheid. Ook nu hij eigenlijk niet meer zou moeten werken, vorig jaar ging hij officieel met pensioen. “Thuisblijven, kan ik niet”, vertelt hij. “In maart moest ik acht weken thuisblijven, tijdens de lockdown. Ik liep de muren op en verveelde me steendood. Ik was zo blij toen ik weer mocht komen werken.”In de koolmijnElke ochtend om half acht ’s staat hij paraat. Oogsten, schoffelen, bestellingen klaarzetten, hij doet het allemaal even graag. Hard werken schrikt hem niet af. Als jongeman ging hij zelfs aan de slag in de steenkoolmijn van Beringen. Dezelfde mijn waar zijn vader is verongelukt. “Papa was 36 jaar”, zegt Frans. “Hij kon een machine niet ontwijken en was op slag dood.  Toen ik later ook in de koolmijn wilde gaan werken, was mijn moeder natuurlijk boos en ongerust. Maar er was veel geld te verdienen. Vier jaar heb ik ondergronds gewerkt. Toen moest ik afvloeien.”

Genoeg gepraat, vindt Frans, het werk wacht. “Ik ben de serre aan het opruimen zodat ik er morgen meteen kan beginnen schoffelen. Er staan nog tomaten, paprika’s, aubergines, peterselie. Ik zie het werk en weet wat te doen.”Spaghettipompoen

Monitor Kristel Schuermans weet dat ze op ‘ancien’ Frans kan rekenen. Maar goed ook, want er waren dit jaar extra veel pompoenen te oogsten. “Als de steel van de pompoen houterig wordt, is hij klaar om geoogst te worden. We hebben vier soorten in ons assortiment: butternut, patisson, kastanjepompoen en spaghettipompoen. Die laatste vind je niet vaak. Nochtans is het een heel lekkere pompoen. Snij hem open, doe er wat olijfolie over en gaar hem in de oven. Als je er dan met je vork over gaat, komt het vruchtvlees als spaghettislierten los.”