De warme afsluiter van jouw kerstdiner

 

Geen kerstdiner zonder een lekkere ijsstronk als afsluiter, toch? Een ijsstronk van De Winning is niet alleen erg lekker en gemaakt met verse koemelk, je krijgt er meteen een instant kerstgevoel bij.

 


Het begint op de zachte weilanden van De Winning in Lummen, waar de  bruin- en zwartgevlekte melkkoeien grazen. Elke ochtend is het tijd voor hun melkuurtje en begeleiden de medewerkers de kudde aan slentertempo naar de melkstal, aan de overkant van de straat.


Met de verse melk gaan Björn Brock (38) en zijn collega’s aan het werk in het ijsatelier. Björn is van kop tot teen ingepakt: met een schort, een haarkapje en een mondmasker. Al drie jaar is hij aan de slag bij De Winning in het statuut van arbeidszorg. In de keuken en het ijsatelier vindt hij meer dan een nuttige bezigheid. “Ik heb hier leren koken”, glimlacht hij. “Wie had gedacht dat ik ooit nog confituur zou kunnen maken? Het is niet zo heel moeilijk, hoor. Gewoon stap voor stap het recept volgen en de juiste hoeveelheden gebruiken.”


Vanille en chocolade

Wat hij het liefst maakt? “De soepen voor de scholen. En de lasagne en videe. En natuurlijk het stoofvlees. Eigenlijk alles wat we hier maken. De ijstronk die ik zelf zou kiezen? Met vanille en chocolade.”

Monitor Christa begeleidt de medewerkers. “De verse melk gaat samen met de ijsverzachter en de vanille in de pasteurisatiemachine. Daar kan 42 liter melk in en het duurt anderhalf uur voor het pasteurisatieproces klaar is. Dan gieten we met een maatbeker vijf liter melk in de ijsmachine. Na zeven minuten draaien en koelen is het ijs klaar.”Shockvriezer

Björn vangt het ijs op in de mallen. Nog even kloppen tot de luchtbellen eruit zijn, dan even in de shockvriezer en een nachtje in de vriezer om uit te harden. “De volgende ochtend dompelen we de mallen even in lauw water, dan komt de ijsstronk gemakkelijk los. Dan wikkelen we de stronk in een folie zodat het vers blijft en geen andere smaken opneemt.”

Met een hele lading ijsstronken klaar, kan het versieren beginnen. Kleurrijke sterren van chocolade, zoete snoepjes en ander lekkers is de stronk helemaal klaar. Vorig jaar maakte het team van Christa 81 stronken in drie verschillende smaken: vanille, chocolade en mokka. Een dessertje dat ook op jouw feesttafel niet mag ontbreken!

 


Het dessertje dat kansen geeft

Björn werkt graag in het ijsatelier. Hij is fier op zijn werk, en dat proef je. Hier krijgt hij kansen om te groeien in wat hij doet. Dat is ook de missie van De Winning, een sociale inclusieve onderneming die werkt aan duurzame tewerkstelling voor mensen die moeilijk aansluiting vinden met de arbeidsmarkt. Ze werken in de arbeidszorg als Björn, als maatwerker of in een andere vorm van sociale tewerkstelling.


Arbeidszorg?

Arbeidszorg is een heel speciaal statuut. Heel wat mensen willen wel werken, maar kunnen dit (nog) niet om tal van redenen. Een langdurige ziekte, psychische problemen, armoede of welke reden ook. Met arbeid – en zorg – op maat vinden ze opnieuw structuur en worden ze mentaal sterker. Het haalt hen ook uit hun isolement en soms lukt het hen om door te stromen naar regulier werk. Arbeidszorgmedewerkers krijgen doorgaans een uitkering - leefloon, werkloosheid, ziekte … - en worden niet extra betaald.

 

 

Vergeet niet te bestellen!

Bestel jouw superlekkere ijsstronk alvast via bestellingen@dewinning.be en hij staat op jou te wachten in onze hoevewinkel in Lummen of bij ComPani in Houthalen.


P.S. voor de biscuits liefhebber bakt onze bakker Mario heerlijk kerstbiscuits. Keuze uit vanille | chocolade | mokka | slagroom met vers fruit en dit met of zonder koekjesbodem