Ga eens langs op de buurderij in jouw buurt

Met KarWij op de buurderij

 

Lekkere broden, honing, groentequiches, kaas, vlees … De lekkerste lokale producten vind je op de buurderij in je buurt. Daar kan KarWij niet ontbreken!

 

Een buurderij? Dat is een wekelijkse boerenmarkt, met het verschil dat je je bestelling vooraf online plaatst. Je kan die bestelling dan op het afgesproken moment op één plaats afhalen bij de verschillende lokale producenten. Geen onpersoonlijke thuislevering dus, je maakt meteen kennis met de mensen achter al die artisanale, eerlijke producten uit je eigen streek.


We gaan langs in Herk-de-Stad, waar op de speelplaats van basisschool Herx een tiental producenten hun producten hebben uitgestald. We zien er de melk en kaas van De Melkerhei uit Linter, de paddenstoelen van Mycotopia in Hasselt, het rundsvlees van hoeveslagerij Ter Hees uit Halen en veel meer heel verschillende teelten en producten van lokale boeren en artisanale producenten. Nadia De Keyzer en Marc Van Esch wachten op de laatste klanten van de dag aan het standje van De Winning. De broden, koekjes, pizzabodems en andere lekkernijen komen recht van de bakkerij in Kortenaken.


“De gewone broden zijn het populairst”, vertelt Marc. “Maar mensen kunnen ook andere dingen bestellen die niet uit de bakkerij komen, zoals onze groenteburgers, kruideninfusen en PK-bieren.”
“De Winning maakt me sterker”

Marc vindt het contact met de klanten wel fijn. Wie De Winning nog niet goed kent, geeft hij een KarWijkrant mee naar huis. “Ik hou van de afwisseling van het werk”, vertelt hij. Marc is zowat het manusje-van-alles van KarWij. Hij bevoorraadt de bistro’s, helpt in de bakkerij, snijdt broden en verkoopt. “Ik ben al sinds 2002 aan het werk. Eerst bij de groenploegen, maar mijn rug laat dat niet meer toe. Vroeger heb ik op de gewone arbeidsmarkt gewerkt, maar na psychische problemen lukte dat niet meer. Soms heb ik het nog moeilijk. Bij De Winning voel ik me gesteund. Dat maakt me sterker.”


Monitor Jana Govarts is trots op haar medewerkers, die zonder haar hulp de stand op de buurderij bemannen. “Het korte-ketenverhaal van de buurderij past perfect in de filosofie van KarWij en De Winning”, zegt ze. “En voor onze medewerkers is het een hele ervaring. Ze ontmoeten er onze klanten en werken zo aan hun sociale vaardigheden. En het is ook gewoon leuk om te doen.”


 


Je vindt onze KarWijproducten op de buurderijen van:

·       Kessel-Lo (dinsdag)

·       Wijgmaal (dinsdag)

·       Heusden-Zolder, Bovy (woensdag)

·       Geetbets (woensdag, vanaf 25 november)

·       Herk-de-Stad (donderdag)

·       Tienen (donderdag)

·       Genk (vrijdag)Plaats je bestelling heel eenvoudig op de website van Boeren & Buren: www.boerenenburen.be