"We doen alles zelf"


De patatten van De Winning: van het veld tot het bord


 

Assistent-werkgroepbegeleider
David Colda
Ruwe bolster, blanke pit

 

Geen puree in de bistro’s die niet eerst door de sterke handen van David Colda gaat. Van de jonge aardappelplantjes planten tot de gerooide patatten naar de keuken of de veiling brengen: David zorgt dat heel het proces vlot verloopt.


“Ik zie het al bijna blindelings als er een slechte patat tussen ligt. Die zwieren we er zo tussenuit, hop”, werpt David een patat met een hoek af recht in een aparte bak. “Maar we gooien die niet weg hé! Koeien kijken niet naar de vorm van een patat en eten die gewoon op.” Zo gaat niets in De Winning verloren.


Veel onkruid

David is assistent-werkleider, hij en zijn zeskoppige ploeg verrichten nog heel veel werk met de hand. “We doen alles zelf. Alleen de knollen planten, de patatten borstelen en de patatten uitrijden gebeurt machinaal. Nadat ze zijn uitgereden, rapen we ze wel met de hand op. We kiezen bewust voor rassen die minder vatbaar zijn voor schimmels. Het is mooi dat dat biologisch is, maar dat onkruid uitrekken en wieden is wel altijd veel werk”, lacht David 


Vijf minuutjes

Het enige wat niet veel werk kost, is de verplaatsing. De patatten groeien op velden vlakbij De Winning. “Elk jaar een ander veld, dat wel. We moeten jaarlijks op elk veld iets anders planten om de grond niet uit te putten. Ver rijden is dat nooit, maximum vijf minuutjes met de tractor.”




Voldoening

Als assistent-werkleider begeleidt David samen met Claudia en met de werkvloerbegeleider Kristel zijn mannen bij het werk. “We hebben een hele goeie band. Het zijn allemaal harde werkers. Ik krijg er veel voldoening van en da’s heel fijn.” Ook de oogst dit jaar stemt David tevreden. “Ondanks de felle regen hebben we niet te klagen, eigenlijk was het best een goeie oogst. De zandgrond hier kan daar wel tegen. De patatten zijn weer heel lekker.”

 

David z’n job gaat overigens verder dan patatten. “Aardperen, kolen, pompoenen… Alle groenten, eigenlijk. Ik doe alles even graag.”