Genieten aan de rand van het Meerdaalwoud

Welkom in Bistro de borre


Een stevige herfstwandeling in Meerdaalwoud? Of een avondvoorstelling in cultuurcentrum de borre in Bierbeek? Dat combineer je toch gewoon met een lekker bezoekje aan de nieuwste bistro van De Winning. Onze mensen zorgen voor de lekkerste schotels met ingrediënten van onze bioboerderij of van lokale partners, zoals je van ons gewend bent. Toch is de bistro uniek want we doen het deze keer niet alleen. Samen met Zorggroep Sint-Kamillus en de gemeente Bierbeek schrijven we een heel bijzonder horecaverhaal. 
Eerlijke, duurzame en gezonde kost. Gekweekt, geoogst en bereid door onze mensen die het wat moeilijker hebben op de reguliere arbeidsmarkt. Net als in onze andere bistro’s werken ze daarvoor samen met deskundig horecapersoneel dat de klappen van de zweep kent. “Bistro de borre ligt niet op een natuurdomein zoals onze bistro’s Bovy of Het Vinne, waar we vooral wandelaars en fietsers verwennen”, zegt directeur Filip Vanlommel van De Winning. “In Bierbeek ligt de klemtoon meer op cultuurliefhebbers, sporters en supporters. En het is een uitvalsbasis voor wie het Meerdaalwoud en de Brabantse Wouden wil verkennen.”


Psychiatrische patiënten 

Ook de samenwerking met Zorggroep Sint-Kamillus en de gemeente Bierbeek maakt Bistro de borre uniek. Sint-Kamillus gaat wel vaker een samenwerking aan met bedrijven zodat de patiënten ook buiten de campusmuren werkervaring kunnen opdoen. Maar een bistro, dat is de eerste keer. 


“We zijn een voorziening voor geestelijke gezondheidszorg waar mensen terechtkomen die vaak kampen met een ernstige psychiatrische aandoening”, vertelt algemeen directeur Hendrik Van Malderen. “Hun sociale omgeving is klein geworden. Door opnieuw verbinding te maken buiten onze campus, verruimen ze hun wereld. Dat werkt ook in omgekeerde richting: we tonen de wereld dat psychiatrische patiënten ook heel gewone mensen zijn die heel gewone dingen doen. Ondanks hun kwetsbaarheid.” 


Bovendien maakt het werk in bistro de borre onderdeel uit van hun therapie. “Zoals iemand na een operatie opnieuw leert stappen, zo leren onze patiënten opnieuw voorzichtige stappen zetten in de maatschappij. Ze krijgen de kans hun vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen. Zo werken ze aan hun eigen ‘ik’. Want een depressie, een psychose of een andere aandoening tast dat zelfbeeld aan. Door de handen uit de mouwen te steken in een echte bistro, werken ze ook aan zichzelf. Met ruimte om te leren, om te vallen en weer op te staan.” 
Cultuurcentrum 

En de gemeente Bierbeek? Die ziet de bistro vooral als een plek waar mensen elkaar op een aangename manier kunnen ontmoeten én lokale producten proeven. “Ons cultuurcentrum bestaat 40 jaar, de sporthal dateert van het jaar 2000 en zes jaar geleden plakten we daar nog het gemeentehuis aan vast. We willen dat die functies elkaar versterken en zien daarin een rol voor de bistro”, zegt burgemeester Johan Vanhulst. 


Dus kom volgende keer gewoon wat vroeger naar de voorstelling in cultuurcentrum de borre en geniet eerst nog van een (h)eerlijk diner. Je helpt er meer mensen mee dan je denkt.