Lekkere feesten … en nog eerlijk en gezond ook 
Fahim Rasulzai: “Quabuli van mijn mama” 


De beste chef-kok ter wereld? Voor keukenmedewerker Fahim Rasulzai is dat zijn mama. Als kind kon hij volop genieten van de warmte van het vuur en de kruidige geuren die uit de kookpotten opstegen. 


Als vijftienjarige ontvluchtte hij de onzekerheid en het geweld in Afghanistan en kwam hij in België terecht. Hij koestert de Afghaanse keuken, net als de herinnering aan zijn mama. Voor de eindejaarsfeesten maakt hij Quabuli – of Kabuli – een Afghaanse rijstschotel om vingers en duimen van af te likken. 


We kijken mee over zijn schouder in de keuken van De Winning, waar hij behendig een stokje kaneel en jeneverbessen fijnhakt met een groot mes. Achter hem sudderen ajuin, look, kikkererwten samen met kurkuma, tandoori, zout, komijn in olie en water. De rijst gaat erbij en hij dekt de pan helemaal af. “Een kwartiertje of wat langer, tot de rijst gaar is”, zegt hij. In een andere grote pan garen fijne sliertjes wortel in olie en suiker. Op het eind voegt Fahim er nog een stevig handvol rozijnen aan toe. Als de rijst bijna gaar is, gaat alles samen in de grote sauteerpan om nog wat na te garen. “Normaal maak ik dit met vlees, zoals kip, rund of lam. Maar je kan Quabuli ook perfect vegetarisch maken. Met pompoen, bijvoorbeeld.” En dat is exact wat ook op jouw menu kan staan, dit eindejaar. Bestel je vegetarische, kant-en-klare afhaalmaaltijd, net als andere lekkere feestschotels via www.dewinning.be! 


Sarah Iwankiw: Gevulde Savooikool 


Voor medewerkster Sarah wordt het een vegan kerst. “Een mengsel van rijst, vegan gehakt en ajuin, omwikkeld met de bladeren van savooikool. Dat laat je sudderen in een tomatensausje. Alle groentjes komen natuurlijk uit de tuin van De Winning.”Toon Bleus: Boeuf bourgignon


Een vrij klassiek gerecht op het feestmenu van Toon Bleus, die de productiekeuken van De Winning leidt. “Maar met de juiste groentjes uit de biotuin en het rundvlees van onze koeien is dit een stoofpotje vol smaak. Overheerlijk met kroketjes erbij.” 
Claudia Moons: Aardappelgratin 


“Een bijgerecht dat altijd smaakt”, zegt monitor Claudia Moons. “Heel eenvoudig met room, kaas, knoflook en boter. Onze aardappelen van het ras sevilla zijn daar het meest geschikt voor. Lekker bij een varkensgebraad.”