Aan de slag bij De Winning 

De werkdag van Jess


Vier uur. Zolang zit Jess Berings (23) elke werkdag op de bus van Kortenaken naar Lummen en terug. Dat doet hij met plezier, want in Eetkafee De Winning werkt hij graag. Hier krijgt hij de juiste ondersteuning en gelukkig maar, want een te hoog werktempo of te veel prikkels spelen hem parten.
06.45 uur 

Jesse trotseert de koude aan de bushalte aan de Schansstraat in Kortenaken. De bus is stipt op tijd. Er wacht hem een rit van bijna twee uur, waarbij hij twee keer moet overstappen. Eerst gaat het richting Halen, dan naar Herk-de-Stad, en uiteindelijk richting Lummen. 
08.30 uur 

De bus stopt aan de site van Sint-Ferdinand in Lummen. Jess heeft nog tijd om zich om te kleden naar zijn KarWij-tenue, voor hij het Eetkafee grondig inspecteert. Zijn de tafels proper? Is er nog een restje afwas te doen van gisteravond? Misschien toch nog even stofzuigen? 


08.57 uur 

Jess telt nog snel na of het startbedrag in de kassa klopt. 140 euro aan wisselgeld zou er moeten zijn, netjes verdeeld over briefjes van 20, 10 en 5 euro, en muntstukken van 2 en 1 euro en 50, 20, 10 en 5 cent. Klopt helemaal! 
10.08 uur 

Een groep van wel twintig wielertoeristen houdt halt aan het Eetkafee voor een koffiestop tijdens hun ochtendlijke rit. Even is het heel druk. 20 koffies? Komen eraan! Als iedereen bediend is, heeft Jess nog even tijd om zijn bestelling door te geven aan de keuken. Zijn vaste lunch is een belegd broodje met een gesneden gehaktballetje. 
11.30 uur 

Afwassen, afruimen, tafels proper maken, bestellingen doorgeven. Er ontsnapt niets aan de aandacht van Jess. De twee dames aan het raam brengt hij een koffie met een gebakje erbij, zoals gevraagd.  
13.03 uur 

Even een rustig moment? Dan is het tijd voor een korte lunchpauze. Zijn broodje met gehaktballetje smaakt! 


16.20 uur 

Groentesoep, een broodje groenwerker met groenten, frangipane, tartelette. De specialiteiten van de dag hangen aan de muur, maar de klanten houden het stilaan voor bekeken. Nog even en het Eetkafee sluit de deuren voor vandaag. Het geeft Jess tijd om al wat op te ruimen. 
17.05 uur 

De werkdag zit erop. Jess heeft het laatste vuile bordje afgewassen en netjes op z’n plaats in de kast gezet. Zodat hij morgen weer met een schone lei kan beginnen. Nu haast hij zich naar de bushalte want er wacht hem nog een lange rit – met twee keer overstappen - naar huis.   


Aan de slag bij De Winning? 

Kan je maar moeilijk aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt? Lijkt De Winning iets voor jou? Als sociaaleconomiebedrijf richten we ons net op die mensen die het moeilijk hebben om welke reden dan ook. Maar we kunnen niet zelf zomaar mensen aanwerven. De toeleiding gebeurt telkens via de VDAB/GTB. Dus spreek het OCMW, je sociale organisatie, de instelling waar je woont of het VDAB/GTB team aan. Zij helpen je op weg. En misschien maak je straks deel uit van ons team!