Jouw kerstdessert? 

De feestelijke ijsstronk van Patrick


Nog geen idee met welk dessert je jouw kerstdiner afsluit? Een feestelijke KarWij-ijsstronk, natuurlijk! Met veel liefde en dagverse melk gemaakt door Patrick, al 27 jaar een vaste waarde bij De Winning. 
Elke dag slenteren de melkkoeien van hun stal naar de zachte weilanden, voorbij het grote raam van het ijsatelier van De Winning in Lummen. In dat atelier laat Patrick Smets zijn magie los: hij verandert de koemelk in overheerlijk ijs. “Ik hou van de rust in het ijsatelier”, vertelt hij. In de productiekeuken naast het atelier gaat het er veel drukker aan toe, daar worden volop groentjes gesneden, gekookt en gebakken. “Al die prikkels, dat wordt me soms te veel. Ik ben blij dat ik af en toe die drukte kan ontsnappen. Hier in het ijsatelier werk ik vooral alleen, dat geeft me rust.”  


Patrick werkt al 27 jaar bij De Winning. Aanvankelijk als chauffeur in de vestiging in Kortenaken, waar hij de groentepakketten van Voedselteams en het brood van de bakkerij rondreed. Sinds een goed jaar vervolledigt hij het keukenteam in Lummen. “Ik ben blij dat ik nog nieuwe dingen kan leren. Wie had gedacht dat ik ooit nog lekker ijs zou maken?” 


De ijsformule 


Zijn formule? De dagverse melk gaat samen met de ijsverzachter en de vanille in de pasteurisatiemachine. Daar kan 42 liter melk in en het duurt anderhalf uur voor het pasteurisatieproces klaar is. De gepasteuriseerde melk gaat per vijf liter in de ijsmachine. Na zeven minuten draaien en koelen is het ijs klaar. Nog even kloppen tot de luchtbellen eruit zijn, en netjes in de mal gieten. Na een momentje in de shockvriezer gaat de ijsstronk-in-wording een nachtje in de gewone vriezer om verder uit te harden. De volgende ochtend gaat de mal even in lauw water, dan komt de ijsstronk gemakkelijk los. Met een hele lading ijsstronken klaar, kan het versieren beginnen. Met kleurrijke sterren van chocolade, zoete snoepjes en ander lekkers erbij. 

 

Vanille, chocolade en mokka


De stronk komt in drie smaken: vanille, chocolade en mokka. “Eigenlijk eet ik zelf het liefst pistache-ijs”, zegt Patrick. “Dat is onze allernieuwste smaak, samen met yoghurtijs.” Daarnaast maakt hij nog in de zomermaanden vanille, chocolade, mokka, stracciatella, banaan, aardbei, speculoos, praliné en lactose- en suikervrije tropical. Maar om dat te proeven, moet je nog even geduld hebben tot de lente zich aandient. Maar de ijsstronk, dat is helemaal iets voor dit eindejaar! 


Bestel je ook? 

Bestel jouw superlekkere ijsstronk via bestellingen@dewinning.be en hij staat op jou te wachten in de hoevewinkel in Lummen of bij ComPani in Houthalen.